Nieuws

Ondergrondse stalling Leidseplein is onhaalbaar

Ondergrondse stalling Leidseplein is onhaalbaar De ondergrondse fietsenstalling op het Leidseplein komt er niet. Het college van B&W en het dagelijks bestuur van Stadsdeel Centrum vinden de aanleg van een stalling onder het Kleine-Gartmanplantsoen onhaalbaar. De bouw leidt tot 4 à 5 jaar hinder en overlast, wat onaanvaardbaar is op zo'n druk plein. Daarnaast kost de stalling ruim € 30 miljoen; een te grote investering. Alternatieve oplossingen voor het fietsparkeren worden nu onderzocht.

 Ondergrondse stalling Leidseplein is onhaalbaar

Bouw duurder dan begroot


Uit onderzoek blijkt dat de bouw van de stalling leidt tot een jarenlang slecht bereikbaar en ontoegankelijk plein in het hart van Amsterdam. Daarnaast wordt de stalling veel duurder dan in 2009 begroot, ruim € 30 miljoen in plaats van de oorspronkelijke € 17,6 miljoen. De noodzakelijke bescherming van ondergrondse kademuren van de Lijnbaansgracht (de zg. ‘Duiker') bij de bouw is kostbaar.

Alternatieven


De verwachting is dat er in 2020 op het Leidseplein en omgeving 3900 fietsparkeerplekken nodig zijn. Op dit moment zijn dit er ongeveer 1800. Afgelopen periode zijn alternatieve maatregelen geïnventariseerd om het vervallen van de ondergrondse stalling onder het Kleine-Gartmanplantsoen te compenseren.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

</

 

Deel dit artikel