Nieuws

Utrecht wil zeven snelfietsroutes realiseren

Provincie Utrecht wil, samen met gemeenten, zeven snelfietsroutes realiseren. Daarmee wil zij het fietsgebruik stimuleren, óók voor woon-werkverkeer en langere afstanden. Een nieuwe raad gaat de provincie Utrecht daarbij adviseren. Daarin zitten vertegenwoordigers van kennis- en belangenorganisaties op fietsgebied.

De Provinciale Adviesraad Snelfietsroutes kwam op 20 februari voor het eerst samen. Zij adviseert de provincie gevraagd en ongevraagd over alles wat met snelfietsroutes te maken heeft. In de Adviesraad zitten vertegenwoordigers van acht organisaties. Dat zijn de Fietsersbond/Utrechts Fiets Overleg, het U15 werkgeversnetwerk, Natuur- en Milieufederatie, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Wielerplatform Utrecht, CROW-fietsberaad en Rijkswaterstaat.

Hoge ambities 

Gedeputeerde Dennis Straat is blij met de nieuwe adviesraad: “Wij hebben hoge ambities met de snelfietsroutes. Ze zullen helpen om meer mensen op de fiets te krijgen en van de fiets een volwaardige vervoersmiddel voor woon-werkverkeer te maken. Ook op langere afstanden. De provincie neemt het voortouw bij de ontwikkeling van de snelfietsroutes, maar ze kan het zeker niet alleen. We hebben de steun van de gemeenten nodig, maar ook de kennis en kunde van andere belangrijke partners. Via deze nieuwe raad kijken, praten en sturen die mee.”

Zeven snelfietsroutes

Vorig jaar hebben de Provinciale Staten het Mobiliteitsprogramma 2019-2023 vastgesteld. Daarin staan de zeven snelfietsroutes die de provincie wil realiseren:

  1. Utrecht-Zeist-Bunnik-Utrechtse Heuvelrug-Rhenen-Veenendaal
  2. Utrecht-De Bilt-Zeist-Soest-Amersfoort (De Stijl)
  3. Utrecht-Woerden
  4. Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein
  5. Amersfoort-Soest-Baarn-Hilversum
  6. Amersfoort-Bunschoten-Spakenburg
  7. Amersfoort-Leusden-Woudenberg-Scherpenzeel-Veenendaal

Deel dit artikel