Nieuws

Auto laten staan voor veiligheid schoolkinderen

Om kinderen in de eerste schoolweek veilig naar school te laten reizen, roept Veilig Verkeer Nederland ouders op hun kroost niet weg te brengen met de auto. In plaats daarvan zouden ouders de kinderen te voet of per fiets kunnen begeleiden.

In de weken erna wordt automobilisten verzocht rekening te houden met overstekende scholieren, zodat de kinderen kunnen wennen aan de nieuwe, drukkere verkeerssituaties. Door de toenemende drukte na de vakantie, neemt ook het aantal verkeersslachtoffers tot 12 jaar toe. Kinderen zijn sneller afgeleid en zijn zich volgens Veilig Verkeer Nederland minder bewust van risico’s in het verkeer. ‘Dit is reden genoeg om extra alert te zijn op de verkeersveiligheid’, aldus VVN-directeur Alphons Knuppel.


Verkeerseducatie op school is net zo belangrijk als de opvoeding vanuit huis, vindt Veilig Verkeer Nederland. Ouders spelen volgens de organisatie een belangrijke rol in het bewust maken van de risico’s in het verkeer. ‘Aandacht voor de verkeersveiligheid, zowel thuis als op school, is een must voor het verkleinen van de kans op ongevallen’, stelt Knuppel.  


Naast automobilisten, wordt ook vrachtwagenchauffeurs opgeroepen weg te blijven van schoolroutes. De transportsector zegt zelf een app te willen ontwikkelen die chauffeurs omleidt als zij scholen naderen die net beginnen of uitgaan. 

 

Deel dit artikel