< Ga terug naar zoekresultaten Nieuws

Dit wordt de eerste energieneutrale snelweg van Nederland

De eerste energieneutrale snelweg van Nederland wordt aangelegd tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost op de A6. De weg wordt over een lengte van ruim 13 kilometer verbreed naar 4 rijstroken per rijrichting en voorziet door middel van zonnepanelen in zijn eigen energiebehoefte.

Minister Schultz gaf het startschot voor de aanleg met de Nuna Solar auto.“De snelweg bij Almere zal de eerste zijn, maar zeker niet de laatste. In 2030 moeten al onze wegen, bruggen, tunnels en sluizen in hun eigen energiebehoefte voorzien. Met de verbreding van dit deel van de A6 zorgen we ervoor dat we de groei van het verkeer bij Almere kunnen opvangen”, aldus de minister.

Zonnepanelen

Bovendien ontstaat er ruimte voor toekomstige gebiedsontwikkeling, meent zij. Bij het knooppunt A6/A27 maakt aannemer Parkway6 een zonnepanelenveld met tussen de 4000 en 10.000 zonnepanelen. In totaal wordt er voldoende energie opgewekt om alle verkeerssystemen en verlichting tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost te laten werken.

CO2-neutraal

In de aanbesteding heeft Rijkswaterstaat gestuurd op een zo laag mogelijke CO2-uitstoot tijdens de uitvoering van het project. Door grond en zand te gebruiken dat over is van andere wegwerkzaamheden en de aanvoer van bouwmateriaal per schip, vindt er minder transport over de weg plaats.

Verbreding

De A6 wordt ook verbreedt met twee extra rijstroken per rijrichting tussen Amsterdam en Almere, als onderdeel van de verbreding van drukke snelwegen bij Schiphol, Amsterdam en Almere. Daarmee worden de bereikbaarheid en leefbaarheid van de omgeving vergroot, door een goede inpassing van de weg in het landschap en het toepassen van diverse geluidsmaatregelen zoals geluid reducerend asfalt.

Duurzaamheidsaward

Consortium Parkway6 B.V. die het project realiseert, bestaat uit de bedrijven Dura Vermeer Groep NV / Besix Group SA / RebelValley BV / John Laing Investments Limited. Het project heeft eind vorig jaar als tender van het jaar een Europese prijs op het gebied van duurzaamheid gekregen; de Procura+ Award.

 

Bekijk de infographic.

Deel dit artikel