Nieuws

De 10 meest gelezen artikelen van 2016

2016 was het jaar van de wetswijziging voor bromscooter, zelfrijdende auto’s en slimme voetgangersoversteekplaatsen. Een overzicht van de tien meest gelezen artikelen van 2016.

1. Benzinescooters binnenkort verleden tijd

De Tweede Kamer nam een motie aan om de tweetakt benzinescooter uit te faseren. Dit omdat deze niet voldoet aan de Europese milieunormen. Andere weggebruikers ondervinden hier hinder van.

 

2. Wat is de betekenis van het bordje ‘Eigen Weg’?

Jurist Roeland de Korte schreef een blog over de betekenis van het bordje ‘Eigen Weg’. Veel mensen denken dat dit bordje hen de toegang tot deze particuliere weg ontzegd. Maar dat blijkt niet te kloppen, meldt De Korte.

 

3. Blog: Gebruiksruimte in het omgevingsplan

Verkeerspsycholoog en jurist Herbert Korbee schreef een blog over de omgevingswet, dat op 1 juli 2016 werd vrijgegeven. Dit heeft nogal wat gevolgen voor de afwegingsruimte die gemeenten krijgen bij het inrichten van hun grondgebied via het omgevingsplan.

 

4. Hoe snel mag ik rijden in een parkeergarage?

Over hoe snel je eigenlijk in een parkeergarage mag rijden, bestaat nogal wat onduidelijkheid. Het verschilt ook nogal per garage. Jurist Roeland de Korte ging op onderzoek uit.

 

5. Blog: Verkeersveiligheid onder de Omgevingswet

Nu de Omgevingswet een feit is geworden, is het de vraag wat de effecten zijn voor de verkeersveiligheid. Herbert Korbee verhaalde over het kenniscafé bij SWOV over dit onderwerp.

 

6. Doeltreffende oplossing voetgangersoversteek A50

Het viaduct over de A50 in Apeldoorn zou worden uitgebreid met een voetgangersbrug. Bij nader inzien bleek het bestaande viaduct voldoende ruimte te bieden voor de aanleg van een extra voetpad, later gingen ook fietsers er gebruik van maken.

 

7. De zelfrijdende auto: vijf obstakels

Nu de zelfrijdende auto volop in ontwikkeling is, vond de New York Times het hoog tijd om de vijf meest verwarrende situaties voor zelfrijdende auto’s op een rijtje te zetten.

 

8. Fietsprofessional van het Jaar: top 3 is bekend!

Meer dan 1500 fietsliefhebbers brachten hun stem uit op de ‘Fietsprofessional van het Jaar’. Volgens de stemmers hebben Janine Hogendoorn, Sjors van Duren en Hugo van der Steenhoven in 2016 het meest betekend op fietsgebied.

 

9. Eerste onbemande vliegende auto over 2 jaar

De Amerikaanse fabrikant Terrafugia ontwikkelde een concept voor vliegende auto’s. Volgens het bedrijf moet het mogelijk zijn om over twee jaar vliegend van deur tot deur te reizen.

 

10. De 'fietsbaarheid' van de stad vergroten

Fietsen is ‘hot’, maar de fietsinfrastructuur blijft nogal eens achter. Dat levert vaak problemen op. Op het Nationaal Fietscongres werd gezocht naar oplossingen.

Deel dit artikel