Nieuws

Kwart Nederlanders houdt stuur liever in eigen hand

Uit een onderzoek van online verzekeraar Allsecur blijkt dat 39 procent van de Nederlanders negatief tegenover de komst van de zelfrijdende auto staat. Slechts 29 procent vindt de autonome auto een positieve ontwikkeling. Voornaamste reden voor deze afkeurende mening is dat 23 procent liever zelf rijdt dan dat zij de controle uit handen geven.

De meningen over de zelfrijdende auto zijn nog erg verdeeld in Nederland. Zo zegt driekwart van de in totaal duizend ondervraagden de extra veiligheid en de afname van het aantal ongelukken te waarderen. Ook de kortere reistijd door het voorkomen van files wordt als pluspunt genoemd. Aan de andere kant zegt 58 procent van de automobilisten dat zij liever zelf rijden en de controle houden. Daarnaast twijfelen vooral vrouwen (49 procent) aan de veiligheid van de zelfrijdende auto, tegenover een derde van de mannen. De nuchtere Nederlander wacht de ontwikkelingen graag rustig af. Eerst maar eens zien of de zelfrijdende auto goed werkt, aldus 37 procent van de ondervraagden.

Achteroverleunen en niets doen

Niet meer sturen en meer tijd voor andere bezigheden klinkt ideaal. Een vijfde denkt dan ook dat autorijden hierdoor aangenamer wordt. Daar tegenover staat dat 41 procent denkt dat zelfrijdende auto’s het autorijden saaier maken. Wat zouden Nederlandse automobilisten doen als zij niet meer hoeven te sturen? De top vijf bezigheden zijn:

  • Radio of muziek luisteren
  • Kletsen met medepassagiers
  • Achteroverleunen en niets doen
  • Eten of drinken
  • Appen
Op dit moment zou tien procent van de Nederlanders een zelfrijdende auto boven een ‘gewone’ auto verkiezen. Op de grote vraag wie zij verantwoordelijk achten bij een ongeluk met een zelfrijdende auto, zegt de helft dat dit bij de autofabrikant ligt, gevolgd door de gebruiker zelf.

Deel dit artikel