Nieuws

Rechten buspassagiers blijven nationale verantwoordelijkheid

Rechten buspassagiers nationale verantwoordelijkheid De EU-landen mogen de rechten voor buspassagiers grotendeels zelf blijven regelen. Minister Eurlings van Verkeer zei dit na een beraad met zijn EU-collega's in Brussel.

Rechten buspassagiers blijven nationale verantwoordelijkheid

\"Europa moet niet doorschieten in regelgeving. De bedoeling om de rechten van buspassagiers te versterken zijn goed, maar dit kan beter op nationaal niveau beslist worden\", aldus de minister.

Schadevergoedingen, toegankelijkheid en klachtenbehandeling


Diplomatieke bronnen in Brussel meldde woensdag dat de ministers uit 27 EU-lidstaten waarschijnlijk een akkoord zouden bereiken waarin het recht van passagiers op schadevergoeding bij ongelukken zou zijn vastgelegd en waarin afspraken zouden staan over de toegankelijkheid van het vervoer voor gehandicapten, de behandeling van klachten en het recht op een vergoeding bij langdurige vertragingen. EU-afspraken voor vliegtuig-, trein- en bootpassagiers werden eerder al vastgelegd.

Flink afgezwakt


Eurlings sprak eerder al de hoop uit dat de afspraken alleen zouden gelden voor vervoer over lange afstanden en dat er een uitzondering gemaakt wordt voor het stads- en streekvervoer. Onder druk van onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland werd gister een voorstel van de Europese Commissie om de passagiersrechten op Europees niveau te regelen, flink afgezwakt, aldus Eurlings.

Nederland voorop


De minister is erg tevreden dat dit gelukt is. Volgens hem worden de openbaar vervoerbedrijven in Nederland hiermee een hoop bureaucratische rompslomp en kosten bespaard. “Ook principieel vind ik dit goed'', aldus Eurlings. ”Europa moet niet doorschieten in regelgeving. De bedoeling om de rechten van buspassagiers te versterken zijn goed, maar dit kan beter op nationaal niveau beslist worden.'' Nederland loopt volgens Eurlings in Europa ”behoorlijk voorop'' bij het waarborgen van passagiersrechten. Wel komen er EU-bepalingen voor grensoverschrijdend busvervoer en vervoer over lange afstand, hebben de ministers afgesproken. Daarmee heeft Eurlings geen moeite.

 

 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven