Nieuws

Nieuw type voetgangersoversteeklicht in Den Bosch

De gemeente Den Bosch is de eerste gemeente met een nieuw type voetgangersoversteeklicht geplaatst, waarbij het begin van de oversteekroute staat, in plaats van aan de overkant van de weg.

In Den Bosch wordt een nieuw type oversteeklicht voor voetgangers toegepast. Voetgangers zijn gewend dat het verkeerslicht aan de overkant van de weg staat, maar in de nieuwe situatie staat het oversteeklicht aan dezelfde kant van de weg als waar de voetganger begint met oversteken. Dit kan dankzij een aanpassing in de Regeling Verkeerslichten sinds 1 juli dit jaar.

Duidelijker en veiliger

De nieuwe situatie moet veiliger en duidelijker zijn voor voetgangers. Nu is het nog mogelijk dat een voetganger, tijdens het oversteken, het verkeerslicht op rood ziet springen. Daardoor voelen voetganger zich gehaast en bestaat het risico dat voetgangers gaan rennen - en daarbij onveilige situaties veroorzaken - of teruglopen naar de kant van de weg waar ze begonnen zijn met oversteken.

Bij de nieuwe verkeerslichten is in feite sprake van dezelfde situatie die automobilisten al gewend zijn. Zodra het verkeerslicht op groen springt, kan er veilig worden overgestoken en laat de voetganger nu het verkeerslicht achter zich. 

Rateltikker en buzzer

In de tweede helft van september wordt de verkeersregeling op de kruising Graafseweg - Lagelandstraat - Van Grobbendoncklaan aangepast. De verplaatsing van het verkeerslicht is niet de enige aanpassing. Ook plaatst de gemeente een rateltikker voor blinden en slechtzienden in hetzelfde armatuur als het oversteeklicht, om te voorkomen dat bij een storing een onjuist signaal afgegeve nwordt, en past de gemeente een 'buzzer' toe, zodat naast licht- en geluidssignalen nu ook een trilsignaal aangeeft of het verkeerslicht groen of rood is. De buzzer is op verzoek van het gehandicaptenplatform.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven