Nieuws

Zelfrijdende shuttles in Bourtange en Midden-Groningen

Najaar 2019 gaat de provincie Groningen met Boertange en Westerwolde een zelfrijdende shuttle uitproberen in Boertange. Nieuw in deze proef is het vervoer van personen naar een toeristische bestemming. Ook wordt onderzocht of er een combinatie met pakketbezorging mogelijk is. Het is een vervolg op eerdere proeven in de provincie Groningen, waaronder de nog lopende proef in Scheemda.

De provincie wil in overleg met de gemeente Midden-Groningen vanaf begin volgend jaar een proef van een half jaar starten met een zelfrijdende shuttle. Tijdens deze proef zal in drukker verkeer getest worden, tussen het gewone verkeer, en met een hogere snelheid dan nu het geval is tijdens de lopende proef. Beide proeven moeten nieuwe inzichten opleveren over de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer en hoe dit in de praktijk ingevoerd kan worden.
 

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de proef in Bourtange zijn op dit moment in volle gang. Na de zomer starten ook de voorbereidingen voor de proef in Midden-Groningen, met onder andere het bepalen van de route, de aankoop van een shuttle en het maken van testritten. Naar verwachting zal de shuttle in het najaar in Bourtange rijden en vanaf begin 2020 in Midden-Groningen.

  
Toekomst

Met de diverse proeven brengt de provincie in kaart hoe deze nieuwe manier van vervoer in de toekomst kan bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid in de provincie. Zo vindt momenteel in Scheemda een proef met een zelfrijdende shuttle plaats tussen de hoofdingang van het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte. Deze proef is met enkele maanden verlengd en loopt tot eind 2019. Op dit traject gaat vanaf volgende maand een nieuwe shuttle rijden waarin rolstoelen kunnen en waarmee op de eindpunten niet meer gekeerd hoeft te worden.  


Noordelijke testregio

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe zien zelfrijdend vervoer als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio’s te verbeteren.Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, het spoor, het water en door de lucht. Noord-Nederland is de enige regio in Europa die op alle vier de modaliteiten testen doet. Lees hier meer.

Scheemda

In Scheemda is de proef met zelfrijdend openbaar vervoer verlengd. 


 
 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven