Nieuws

'HSL ongebruikt door geschil NS en NMBS'

ROVER spreekt er schande van dat de dure Hogesnelheidslijn amper wordt gebruikt omdat de NS en de Belgische NMBS het niet eens kunnen worden over de verdeling van kosten en opbrengsten en over het te gebruiken materieel.

‘HSL ongebruikt door geschil NS en NMBS’


Hogesnelheidslijn


De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de hogesnelheidslijn van Amsterdam, via Schiphol en Rotterdam naar Antwerpen. Ruim een jaar is deze spoorlijn nu klaar en sinds een aantal maanden is hij in gebruik. Op werkdagen pendelt er elk uur een trein tussen Amsterdam en Rotterdam, naast acht reserveringsplichtige Thalys-treinen die dagelijks richting Parijs rijden.


‘Grof schandaal’


Toch gaan er voorlopig niet meer treinen rijden naar België. Het is NS namelijk niet gelukt om met de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS afspraken te maken over de verdeling van opbrengsten en kosten. Daarbij wil de Belgische vervoerder wachten op het nieuwe materieel dat tegen het eind van het jaar geleverd wordt door een Italiaanse firma. Reizigersorganisatie ROVER verklaart in een persbericht: “Dat de uiterst kostbare, nieuwe spoorlijn ondertussen vrijwel ongebruikt blijft door geruzie tussen de NS en NMBS vinden we een grof schandaal.”


Opstartfase


ROVER zegt begrip te hebben voor een aanvankelijke opstartfase, waarin het aantal treinen langzaam opgevoerd wordt. Inmiddels zijn de problemen met de beveiliging, die voor veel vertraging gezorgd hebben, voor het grootste deel opgelost. Ook heeft NS Hispeed een paar maanden geleden de nieuwe hoge snelheidstreinen aan de pers gepresenteerd.

HSL uitkomst voor reizigers


De nieuwe HSL is voor veel reizigers een uitkomst. ROVER maakt zich nog wel zorgen over de prijs van de nieuwe treinkaartjes. Daarbij is de frequentie van één trein per uur is niet aantrekkelijk voor reizigers. ROVER: “Bovendien lijkt het erop dat de verbinding vanaf Zeeland en Noord-Brabant naar Antwerpen en Brussel veel slechter gaat worden. Maar wij denken dat deze problemen goed op te lossen zijn.”

Lees hier het persbericht van ROVER.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel