Nieuws

Kabinet investeert in OV-ambassadeurs

Het kabinet investeert onder andere in ov-ambassadeurs, zodat mensen met een beperking ongehinderd gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Ov-ambassadeurs helpen mensen met een beperking bij het het reizen met de trein, bus of metro.De aanpak valt in het kader van het van het VN-programma ‘Onbeperkt meedoen!.

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat: “Even de stad in voor een boodschap, vrienden bezoeken of op vakantie. Mobiliteit is een levensbehoefte, vergelijkbaar met eten, drinken of toegang tot het internet. Wie mobiel is, kan meedoen en toegankelijk vervoer is daarbij voor iedereen het vertrekpunt. Ik heb in Groningen en Drenthe een mooi voorbeeld gezien van hoe het OV echt toegankelijker wordt. Door een mooie samenwerking tussen vervoerders, gemeenten en provincies is een netwerk van OV-ambassadeurs actief, dat mensen helpt zelfstandig met het OV te leren gaan. Aan dergelijke initiatieven draag ik graag mijn steentje bij. Daarom een subsidieregeling om dit soort initiatieven te stimuleren”. De staatssecretaris trekt hier anderhalf miljoen euro voor uit.

VN-Programma

Naast het inzetten van ov-ambassadeurs zet het kabinet in op een betere aansluiting tussen openbaar vervoer en speciaal vervoer voor mensen met een beperking. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en de staatssecretaris stuurden vandaag hun aanpak Iedereen Onderweg naar de Tweede Kamer. Doel van het VN-programma 'Onbeperkt meedoen! is dat mensen met een beperking meer en naar eigen wens en vermogen kunnen meedoen aan de samenleving. “Iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. En daarbij moeten we ambitieus zijn. Te vaak ervaren mensen met een beperking nog letterlijk en figuurlijk drempels. Met de stappen die we nu zetten laten we zien: jullie doen ertoe!”, aldus minister de Jonge.

Met de aanpak moeten de 2 miljoen mensen met een beperking beter gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Het gaat dan mensen die doof, blind of slechtziend zijn, een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben of een psychiatrische aandoening.

 

Lees hier meer over het VN-programma
 

 

Deel dit artikel