Nieuws

Winnend ontwerp project P+R Hooggelegen A2

Winnend ontwerp P+R Hooggelegen Het project P+R Hooggelegen in Utrecht is het winnende prijsvraagontwerp van KCAP in samenwerking met JHK Architecten voor park en ride voorzieningen aan de A2 Utrecht-Amsterdam, tussen Kantorenpark Papendorp en knooppunt Hooggelegen.

Winnend ontwerp project P+R Hooggelegen A2

De ontsluiting vindt plaats middels een nieuwe afrit van de A2 en een viaduct in aanbouw, dat het nieuwe gebied van Leidsche Rijn verbindt aan Utrecht.

Ontwerp


Opgetild boven maaiveld, steken de 10 en 8 verdiepingen hoge gebouwen uit boven het nieuwe viaduct en de geluidswal. De gebouwen naar het ontwerp van KCAP in samenwerking met JHK Architecten, hebben een driehoekige vorm en de gevels bestaan uit lichtbrons en zilverachtige geanodiseerde aluminium lamellen.

Op de tweede verdieping verbindt een overdekte looproute de twee gebouwen met elkaar, en vormt het de verbinding tussen de garage en de bushalte, de bezoeker leidend langs commerciële voorzieningen. De begane grond is in zijn geheel vrij gehouden voor de in- en uitritten, minibusjes, taxi’s en Kiss & Ride.
\"binnekant.jpg\"
In het hart van beide parkeergarages openbaren zich grote open ruimten met bomen. De open gevels maken het mogelijk het energieverbruik tot het minimum te beperken. Zo wordt op een duurzame manier optimaal gebruik gemaakt van daglicht en natuurlijke ventilatie is gegarandeerd.
 

Het project zal, in opdracht van de Gemeente Utrecht, worden gerealiseerd in twee fasen, elk bestaand uit een gebouw van 31.000 m2 met elk 1.000 parkeerplaatsen. De oplevering van fase 1 is gepland in 2011, die van fase 2 tussen 2012 en 2015.

Verbreding A2


Door toename van het verkeer op de A2 zijn er de laatste jaren dagelijks lange files. Om het toenemende verkeer in de regio Utrecht op te vangen wordt de A2 tussen Maarssen en knooppunt Oudenrijn verbreed. Alle op- en afritten worden vernieuwd en er komt een landtunnel en een nieuw viaduct.


Project A2 Hooggelegen


De nieuwe aansluiting Hooggelegen verbindt de stad Utrecht met de A2. Tevens is dit het startpunt voor de aansluitende werkzaamheden die plaatsvinden aan de rotonde Hooggelegen en de Meernbrug. Deze oplossing is mede tot stand gekomen in overleg met de omwonenden. Via deze aansluiting kan het verkeer vanaf de A2 de stad Utrecht bereiken.

\"bij_snelweg.jpg\"Het project A2 Hooggelegen wordt uitgevoerd door een samenwerking in Alliantieachtig verband. Rijkswaterstaat en Trajectum Novum (aannemerspartijen Van Hattum en Blankevoort, Mourik Groot Ammers, Boskalis, KWS Infra en Vialis) zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van het project.

 

Deel dit artikel