Nieuws

Overijssel gunt busvervoer aan Syntus

Overijssel gunt busvervoer aan Syntus De provincie Overijssel heeft het busvervoer in Midden-Overijssel definitief aan Syntus gegund. De provincie wil de komende tien jaar een reizigersgroei van 30 procent realiseren in het openbaar vervoer in West-Overijssel.

Overijssel gunt busvervoer aan Syntus

Om dit te realiseren gaan de provincie en Syntus in de komende concessie de huidige dienstregeling verder ontwikkelen. De visie ‘Het Nieuwe Reizen’ van het vervoersbedrijf gaf de doorslag.

Overname van Connexxion


Syntus, een van de drie kandidaten, gaat met ingang van 29 augustus het stokje overnemen van Connexxion. Syntus voelt zich 'senang' in de regio, zo bleek uit de woorden van directeur Frank de Leeuw naar aanleiding van de ervaringen die het vervoersbedrijf heeft opgedaan in onder andere de Achterhoek, Twente en Rivierenland.

Het Nieuwe Reizen


Het vervoersbedrijf heeft het beste voor met de reizigers in Overijssel. 'Het Nieuwe Reizen' heet het concept waarmee Syntus het hart van de Overijsselse busreiziger wil veroveren. De strategie houdt onder meer in dat Syntus het openbaar vervoer beter toegankelijker wil maken. De reiziger moet beter worden begeleid vanuit huis naar de eindbestemming en er komt meer en betere informatie voor de reiziger. Zeven dagen per week en 24 uur per etmaal is Syntus bereikbaar voor de consument.

Passagiers achter het stuur


Het vervoersbedrijf gaat bij het ontwikkelen van de plannen aan de slag met suggesties van reizigers. Zij kunnen ideeën neerleggen bij de zogeheten ontwikkelteams die de initiatieven op hun haalbaarheid beoordelen. Wordt daar het licht op groen gezet, dan krijgen de reizigers hun zin. De teams bestaan uit medewerkers van Syntus en de provincie Overijssel. Met deze vorm van interactie zit de passagier als het ware achter het stuur van de bus, zo is de filosofie achter het 'Het Nieuwe Reizen'.

Vernieuwingen


Dat is voor de provincie Overijssel een belangrijk argument geweest om voor de komende acht jaar met deze vervoerder in zee te gaan. \"De provincie wil vernieuwingen doorvoeren en Syntus heeft daar op een leuke manier op ingespeeld. Op basis van de kwaliteit van het product alsmede de prijs hebben wij gekozen voor Syntus\", aldus de Overijsselse gedeputeerde Klaasen. Hij zei dit gisteren ten provinciehuize bij de presentatie van de nieuwe busvervoerder in Midden-Overijssel.

Syntus laat verder honderd spiksplinternieuwe bussen aanrukken voor de klus in Midden-Overijssel. De vloot is modern, energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel. Ook zal er nauw worden samengewerkt met de Nederlandse Spoorwegen om het openbaar vervoer waar mogelijk te verbeteren. ,,Kortom'', aldus directeur De Leeuw, ,,wij willen het openbaar vervoer een stuk leuker gaan maken.''

Petitie Achterhoek


De service gerichte instelling van Syntus lijkt gewaardeerd te worden door reizigers. Dat blijkt bijvoorbeeld nu Syntus de concessie voor het trein- en busvervoer in de Achterhoek heeft verloren aan Arriva. Er zijn inmiddels ruim achtduizend steunbetuigingen binnen voor het behoud van Syntus als vervoerder in de Achterhoek. Een petitie op internet (www.petitionspot.com/petitions/syntus) is nu ruim drieduizend keer getekend. Daarnaast haalde het comité Syntus moet blijven ruim vijfduizend (papieren) handtekeningen op.

Deel dit artikel