Nieuws

Nederlanders reden ruim 121 miljard kilometer in 2018

Vorig jaar reden Nederlanders ruim 121 miljard kilometers in personenwagens. De meeste kilometers werden op benzine afgelegd. Dat meldt het CBS. Dit is een stijging van 1,2 procent ten opzichte van 2017 én een recordaantal.

Vooral personenwagens geregistreerd op naam van een bedrijf reden meer. Het aantal kilometers op diesel daalde, ten gunste van benzinekilometers. Gemiddeld per personenwagen is juist een daling te zien, met 1 procent minder kilometers per auto. Het aantal personenwagens is echter gestegen, waardoor het totaal aantal afgelegde kilometers gestegen is tot recordhoogte. Gemiddeld rijdt een Nederlandse personenwagen iets minder dan 13 duizend kilometer per jaar. Het aantal auto's is echter met 2,2 procent toegenomen. 
 

Bedrijfsauto's 

Personenauto’s op naam van een bedrijf waren in 2018 verantwoordelijk voor 22 procent (26,1 miljard) van alle kilometers. Dit is een stijging van 4 procent vergeleken met 2017. Het aantal particuliere kilometers steeg naar 26,1 miljard.

Benzine en diesel

78,4 miljard van alle kilometers werden afgelegd op benzine, dat is een stijging van 2,7 procent. Diesel is juist minder populair geworden. Het aantal kilometers op diesel is met 2,5 procent afgenomen tot 34,3 miljard kilometer. LPG is steeds minder populair, de brandstof was goed voor 2,1 miljard kilometer (11,6 procent). Hoewel het aantal elektrisch afgelegde kilometers aan een opmars bezig is - het aantal elektrische kilometers is verdubbeld - zijn dit nog slechts 0,5 procent van alle kilometers. 

Deel dit artikel