Nieuws

Zeeuwse wegen ondergaan verjongingskuur

De provincie Zeeland brengt op 21 en 22 augustus aanstaande een verjongingskuur aan op verschillende wegen. Er wordt een bitumenemulsie aangebracht op het wegdek die ervoor moet zorgen dat verouderingsverschijnselen van het wegdek zo lang mogelijk wegblijven.

Om het effect van de verjongingskuur te kunnen testen, wordt het wegdek in één rijrichting voorzien van de emulsie. De tegenovergestelde rijstroken blijven onbehandeld. “We kijken tijdens de reguliere controles rondom de kwaliteit van het wegdek of er een verandering is op te merken in de kwaliteit van de wegen”, legt Marieke Kalverboer, woordvoerder van de provincie Zeeland uit. “Als we kunnen vaststellen dat rijstroken waarop de emulsie is aangebracht minder snel slijten dan de stroken waarop dit materiaal niet is aangebracht, is de proef wat ons betreft geslaagd.”

Rijkswaterstaat

De inspiratie voor het aanbrengen van de emulsie op verschillende Zeeuwse wegen komt van Rijkswaterstaat. “Rijkswaterstaat heeft meerdere projecten uitgevoerd waarbij deze emulsie op het wegdek is aangebracht, en met succes”, aldus Kalverboer.

Preventie

Als het aanbrengen van de emulsie positieve resultaten laat zien, zullen ook nieuwe wegen preventief met deze emulsie worden behandeld. “Het idee is om het dan al in de aanbesteding van nieuwe projecten op te nemen, zodat de wegen van tevoren al beter bestand zijn tegen beschadigingen en slijtage. De wegen gaan dan langer mee en hebben minder onderhoud nodig.”

 

Deel dit artikel