Nieuws

Ontwerpprincipes beweegvriendelijke omgeving

TNO en NISB hebben samengewerkt aan ontwerpprincipes voor een beweegvriendelijke omgeving. Zij presenteren een publicatie van 36 ontwerpprincipes om beweeginclusief te ontwerpen. 

Ontwerpprincipes beweegvriendelijke omgeving

 

Gebruiksvriendelijk

De principes zijn tot stand gekomen op basis van literatuuronderzoek, praktijkervaring en een aantal workshops met ontwerpers. Om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten, zijn de principes ingedeeld in schaal, doelgroep of beleidsthema’s zoals veiligheid, groen en mobiliteit.

 

Inspiratie


De publicatie moet ontwerpers en beleidsmakers inspireren om via ontwerpmaatregelen, sporten en bewegen te stimuleren. De ontwerpprincipes moeten bijdragen aan de integratie van gezondheid en ruimtelijke planvorming.

Download hier de ' Ontwerpprincipes voor een beweegvriendelijke omgeving'.

Richtlijnen en toolboxen die helpen bij het ontwerpen van een beweegvriendelijke omgeving:
•    Gezond Ontwerp Wijzer (atlas voor de leefomgeving, RIVM)
•    Toolbox Sport in the City (Vincent Kompier en Daniel Casas Valle)
•    Sportspace.eu (Shift Architecture & NOC*NSF)

Voorbeelden van gemeenten die aan de slag zijn gegaan met beweegvriendelijk ontwerpen, zijn gemeenten Amsterdam en Utrecht. Ze gebruiken daarvoor hun zelf ontwikkelde instrumenten.

•     Ruimtelijke condities voor een gezonde wijk, bewegen moet beloond worden, Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO) Amsterdam.
•     Toolbox Rijnenburg, naar beweegvriendelijke stedenbouw (Utrecht)

 

Invloed op beweeggedrag

Het filmpje 'Piano Stairs' op Youtube, (gemaakt door TheFunTheory.com) maakt op een leuke manier duidelijk dat met een leuk ontwerp, mensen uitgedaagd kunnen worden om in beweging te komen.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel