Nieuws

Tunnel onder Apeldoorns spoor

Onder het spoor in Apeldoorn bij de Laan van Osseveld komt een tunnel. Dat hebben staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) en de gemeente Apeldoorn bekendgemaakt.

De tunnel is bedoeld om zowel de veiligheid als de doorstroming te bevorderen. Met de aanleg van de tunnel is een bedrag van 24 miljoen euro gemoeid; 9 miljoen komt van het Rijk, de provincie Gelderland draagt 3 miljoen bij en de gemeente Apeldoorn 12 miljoen. 

Dubbel winst

Van Veldhoven:  “De tunnel die hier straks komt, is dubbel winst voor Apeldoorn. Want niemand hoeft hier straks meer voor dichte slagbomen te wachten en het wordt veiliger. En doordat auto’s dan niet meer hoeven te stoppen en op te trekken, wordt de lucht schoner en het geluid dat omwonenden horen minder.”

Apeldoornse Ring

De Laan van Osseveld is onderdeel van de Apeldoornse Ring en een drukke verkeersader. De tunnel wordt geschikt gemaakt voor twee keer twee rijstroken. Ook komt er een fiets- en voetgangersbrug óver de tunnel, zodat langzaam verkeer de Laan van Osseveld veilig kan oversteken. 

2022

Het streven is om de tunnel in 2022 gebruiksklaar te op te leveren. ProRail begint in 2021 met de werkzaamheden. De tunnel valt onder het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen, het programma met als doelstelling om bewaakte overgangen veiliger te maken of te vervangen door bijvoorbeeld een tunnel. Eind vorig jaar maakte Van Veldhoven bekend dat zij alle onbewaakte overwegen op het Nederlandse spoor binnen vijf jaar beveiligd of opgeheven wil hebben.

 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven