Nieuws

Rotterdam start proef met kleine elektrische deelvoertuigen

Rotterdam is een proef gestart met kleine elektrische deelautootjes, de Lev.

Rotterdam kent al deelfietsen en elektrische deelscooters, de stad breidt dat aanbod nu uit met kleine elektrische voertuigen, de Lev. Wethouder Bokhove (mobiliteit): “We willen Rotterdam bereikbaar houden. Daarom geven we nieuwe deelconcepten een kans. De wagens van Lev kunnen goed stadsritjes met de auto vervangen. Zo hebben minder Rotterdammers een auto nodig die een groot deel van de tijd alleen maar geparkeerd staat in de binnenstad of woonwijken. Op die parkeerplekken zie ik liever groen of ruimte om je fiets neer te zetten. De elektrische voertuigen van Lev helpen, omdat één zo’n Lev gebruikt kan worden door veel mensen. En ze zijn ook nog elektrisch, dus ze zorgen voor minder geluid, CO2 uitstoot en luchtvervuiling in de stad.”

Stadsautootje

De Lev heeft een maximumsnelheid van vijfenveertig kilometer per uur en biedt ruimte aan twee inzittenden en een bescheiden hoeveelheid bagage. Het wagentje is kleiner dan een personenwagen. Parkeren van de Lev is gratis. De Lev heeft een bereik van ongeveer negentig kilometer. Het autootje is geschikt om ritjes in de stad met de auto te vervangen. De Lev is officieel een brommobiel. 

Minder luchtvervuiling

“Lev streeft naar een leefbare stad met minder luchtvervuiling, minder files, en meer groen. We starten deze pilot in Rotterdam aangezien ons concept goed aansluit bij de richting die de gemeente heeft gekozen om uitdagingen in de stad aan te pakken. Rotterdam loopt daarmee voorop met het creëren van een groene en duurzame stad” , aldus Ytzen Zeilstra, Managing Director Lev.

Boeken, ontgrendelen en starten met een app

De Lev is te boeken met de app 'Lev Boek', waarmee ook de wagen ontgrendeld en gestart kan worden. Betalen gaat per rit, parkeren is gratis binnen het servicegebied. De Lev is een brommobiel, en moet dus op de weg rijden en parkeren op een parkeerplek voor auto's.

Deel dit artikel