Nieuws

Velo-city 2017 met samba afgesloten

Met een samba en een Braziliaans mini-carnaval is het wereldfietscongres Velo-city 2017 in Nijmegen tot een einde gekomen. Vanavond vindt het definitieve slot plaats in het Sonsbeekpark in Arnhem met het traditionele VeloFest.

Het afsluitspektakel was een opmaat naar Velo-city 2018, dat in het Braziliaanse Rio de Janeiro wordt gehouden. Het is de eerste keer dat een Zuid-Amerikaanse stad het wereldfietscongres organiseert.

Met ruim 1500 deelnemers over de hele wereld kan Velo-city 2017 terugkijken op een recordeditie. De afgelopen vier dagen wer er gekeken hoe je 'Freedom of Cycling' kan bereiken en hoe je dat in de praktijk invult. Daarbij was Nederland een dankbaar voorbeeld, aangezien jong en oud door alle lagen van de bevolking zich hier per fiets verplaatsen; een daadwerkelijk unieke situatie in de wereld.

In heel de regio Arnhem-Nijmegen werd er gekeken naar hoe de fietsinfrastructuur in elkaar steekt. Maar daar hield het nadrukkelijk niet bij op. Verschillende sessies stonden stil bij de voordelen op het gebied van geluk, welzijn en gezondheid. Op de slotdag kreeg EU-commissaris Violeta Bulc bovendien de Europese fietsstrategie van de European Cyclists' Federation aangeboden. In de strategie pleit de federatie, waar ook de Fietsersbond deel van uitmaakt, voor 9 miljard aan Europees geld voor fietsvoorzieningen in het volgende decennium.

Deel dit artikel