Nieuws

Fietsdocumentaire ingezonden voor IDFA

De documentaire ‘Why We Cycle’ over de Nederlandse fietscultuur, wordt ingezonden voor het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). De film werd tijdens Velo-city twee keer vertoond en zal vanavond het afsluitende onderdeel zijn van Velo Fest, het eindfeest van Velo-city 2017.

De film is een productie van Marco te Brömmelstroet (fietsprofessor aan de UvA), Arne Gielen, Gertjan Hulster (filmmakers van Nieuw en Verbeterd) en journalist Jeroen Dirks. In de fillm worden zowel gewone fietsers als experts van verschillende disciplines geïnterviewd. 

Voor ons Nederlanders is fietsen zo gewoon als ademen. We denken er niet bij na, maar doen het gewoon. Wellicht is dat volgens de makers ook een sleutel tot het fietssucces in ons land. Maar het is ook een potentiële bedreiging. Omdat we er niet bij stilstaan, aldus de makers, beseffen we niet wat de diepere behoeftes van fietsers zijn. 

In de film wordt meegeren met gewone fietsers en verschillende vakspecialisten. De gesprekken leveren soms voor de hand liggende en soms meer verborgen effecten van fietsen op mensen, samenlevingen en de maatschappij op. “Stel je eens voor hoe we fietsen anders zouden benaderen als we het echt zouden snappen!”, zeggen de makers.

Deel dit artikel