Nieuws

December recordmaand voor verkochte speed pedelecs

Speed pedelecs zijn bezig aan een ware opmars in Nederland en die trend zet door. Inmiddels rijden er al meer dan 15.000 van deze snelle e-bikes op de Nederlandse wegen rond. Opvallend: van alle verkochte modellen werd meer dan de helft verkocht in december 2017.

Dat blijkt uit onderzoek van fietsenwinkel.nl, waarbij de kentekenregistratie van het Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in februari 2018 werd geraadpleegd. Volgens de onderzoekers komt dit mede door een wetswijziging. Sinds 1 januari 2018 moeten speed pedelecs namelijk over remlichten en een claxon beschikken. Modellen die dat niet hebben, worden door de RDW niet goedgekeurd, tenzij deze vóór de invoering van de Europese regels ten naam zijn gesteld.


Verder blijkt uit het onderzoek dat de snelle e-bike nog steeds het populairst is bij ouderen, in niet-stedelijke gebieden 2,5 keer vaker wordt gebruikt dan in stedelijke gebieden, de fiets meer aan mannen wordt verkocht dan aan vrouwen en dat de fietsverkoop in Utrecht, Overijssel en Zeeland het grootst is. In augustus 2017 bracht het CBS cijfers naar buiten die deze conclusies ondersteunen.

 

Speed pedelecs worden sinds 1 januari 2017 geregistreerd door de RDW, omdat ze sinds die datum verplicht over een geel bromfietskenteken moeten beschikken.

Deel dit artikel