Nieuws

Onderzoeksrapport: Fout op fout bij Blunderput

Fout op fout bij 'Blunderput' De risico's tijdens de bouw van de Museumparkgarage in Rotterdam zijn onderschat, de financiele beheersing was ontoereikend en de informatiestroom faalde. Dat stelt het onderzoeksbureau Policy Research Corporation in Rotterdam in een rapport over de meest recente kostenstijging bij de zogenoemde Blunderput.  

Onderzoeksrapport: Fout op fout bij Blunderput

 

 

Fouten in ontwerp, bouw en informatiestroom


Het bureau Policy Research Corporation heeft alle fouten bij het ontwerp, de bouw en de informatiestroom aan de politiek tot op het bot gefileerd. De financiële beheersing van het gehele project was ontoereikend en het budget om tegenvallers op te vangen te laag. Verder is de kwaliteit van het ontwerp van de garage zwaar overschat en werd belangrijke informatie over beslissingen niet aan diensthoofden gemeld.


Kritisch vermogen schoot tekort


De verantwoordelijke diensten, Gemeentewerken en Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, hebben opleverings- en financieringsproblemen veel te laat doorgegeven aan het college en de gemeenteraad. Volgens het bureau hadden de verantwoordelijke wethouders kritischer moeten reageren op signalen en is het college onvoldoende betrokken geweest. De gemeenteraad is volgens het onderzoeksbureau onjuist en onvolledig geïnformeerd toen besloten werd de garage af te bouwen. De projectorganisatie gaf bovendien steeds een positiever beeld af dan de werkelijkheid was. Kortom, het kritisch vermogen binnen de projectorganisatie is tekortgeschoten, zo luidt de conclusie van het onderzoeks­bureau.

Verdubbeling kosten

\"blunderput-website.jpg\"
Eind vorig jaar maakte de huidig verantwoordelijk wethouder Hans Vervat bekend dat de parkeergarage nog eens 4,6 miljoen euro duurder uitpakt. De extra kosten werden veroorzaakt doordat er aanpassingen en versterkingen nodig bleken in de bouwconstructie. Het was niet de eerste keer dat de geschatte kosten werden overschreden. Aanvankelijk waren de kosten geraamd op 54 miljoen euro, maar in 2007 was dat bedrag verdubbeld tot 103,4 miljoen euro.


Politieke maatregelen


Een raadsenquête bracht verantwoordelijk wethouder Jeannette Baljeu (VVD) in november 2007 aan het wankelen, maar ze mocht uiteindelijk blijven zitten. De VVD stapte later uit het college. Vervat volgde Baljeu op. De gemeenteraad besloot daarop Policy Research Corporation opdracht te geven tot het instellen van een onderzoek naar de bouw­perikelen. Begin dit jaar vergaderde de gemeenteraad over de nieuwe kostenstijging. Het college kreeg daar een storm van kritiek te verwerken. Vervat kreeg een motie van wantrouwen aan zijn broek, maar mocht uiteindelijk blijven zitten. Een motie van afkeuring tegen het stadsbestuur haalde het wel.

De Rotterdamse gemeenteraad neemt vandaag een besluit over de te nemen maatregelen naar aanleiding van het onderzoeksrapport.

Lees ook:  Parkeergarage 'De Blunderput' opnieuw duurder

 

Deel dit artikel