Nieuws

Station Amsterdam Science Park geopend

Science Park geopend Burgemeester Job Cohen opende 13 december officieel het nieuwe station Amsterdam Science Park. Dit deed hij samen met Patrick Buck, directeur Infraprojecten van ProRail, Merel van Vroonhoven, directeur NS en Hans Gerson, portefeuillehouder Verkeer van de Stadsregio Amsterdam.

Station Amsterdam Science Park geopend

 

Noordvleugel-Spoorsector


Het station bevindt zich tussen Amsterdam Muiderpoort en Diemen. Tweemaal per uur rijden sprinters richting Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Station Amsterdam Science Park is het vijfde station dat wordt geopend binnen de samenwerkingsovereenkomst Noordvleugel-Spoorsector van 13 juli 2006. Het station is onderdeel van het BOR RegioNet-programma (Bereikbaarheids Offensief Randstad) waar ProRail, NS en de lokale en regionale overheden samenwerken met als doel de bereikbaarheid per spoor van de Noordelijke Randstad te verbeteren en de vervoersgroei van de komende jaren te kunnen opvangen. Mede door dit programma is de groei van het aantal treinreizigers in deze regio gestegen.

Project Middenmeer Noord en Science Park Amsterdam


Station Amsterdam Science Park is onderdeel van het grootstedelijke project Middenmeer Noord van de gemeente Amsterdam en houdt nauw verband met het project Science Park Amsterdam. Deze beide projecten vallen onder aansturing van Projectbureau Zuidoostlob. Station Amsterdam Science Park heeft als voornaamste doel te zorgen voor een betere bereikbaarheid van het Science Park in de Watergraafsmeer. Hier realiseert de gemeente samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de NWO een ontmoetingsplek voor onderwijs en wetenschap van internationale allure. Het gebied beslaat in totaal 500.000m2 kantoorruimte, laboratoria en onderwijsgebouwen, hotel, congresfaciliteiten, sport- en cultuurvoorzieningen, horeca, en honderden woningen. Science Park is nu al het grootste internetknooppunt ter wereld. De opzet van het park is afgestemd op het doel om een kruisbestuiving van talenten en ideeën optimaal een kans te geven. Een goede bereikbaarheid per openbaar vervoer is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Naast de bouw van het station zijn er nog enkele honderden nieuwe woningen gepland in het gebied.

Over BOR RegioNet


Op 13 juli 2006 ondertekenden NS, Prorail, de Stadsregio Amsterdam, de gemeente
Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland een samenwerkingsovereenkomst over de totstandkoming van het programma BOR RegioNet. De betrokken partijen hadden overeenstemming bereikt over verbeteringen in de dienstregeling na 2007 en over investeringen in het spoor ter hoogte van € 171 miljoen voor zowel personen- als goederenvervoer in de noordelijke Randstad. De komende jaren worden nog twee stations binnen dit programma geopend: medio december 2011 station Halfweg-Zwanenburg en medio 2012 station Almere Poort.

 

Deel dit artikel