Nieuws

Fietsfestival informeert, inspireert en innoveert

Voorafgaand aan Velo-city vond op het Honig Complex in Nijmegen het International Cargo Bike Festival plaats. Een broedplaats voor nieuwe oplossingen voor de hedendaagse grootstedelijke logistieke problematiek. “Informeren, inspireren en innoveren, dat is wat we hier doen”, aldus festivaldirecteur Jos Sluijsmans. “Dat allemaal met als doel om het leven in de stad een stuk aangenamer te maken.”

Nijmegen is in 2018 ‘Green Capital of Europe’. Sluijsmans heeft zich ten doel gesteld dat in 2030 in de stad vijftig procent van het conventionele vrachtvervoer vervangen moet zijn door milieuvriendelijk vervoer per bakfiets. Exposanten komen uit de hele wereld: van Taiwan en China tot Zweden en Canada. Allen tonen ze met trots de nieuwste bakfietsen of nieuwste snufjes om het gebruik van de bakfiets in de stad te bevorderen.

Bakfiets

“Wat enorm inspirerend is, is dat ik bezoekers die een paar jaar geleden met een idee kwamen, nu terugzie met hun eigen product dat ze succesvol op de markt brengen. Dat is vaak tot stand gekomen door samenwerkingen die hier op het festival zijn ontstaan.” Een van de voorbeelden is de Cubicycle. In 2014 ontstond op het Cargo Bike Festival het idee en werden de eerste contacten gelegd tussen de producent van de fiets en DHL. Dit jaar werd de bakfiets gelanceerd in Nijmegen om hier een waardevolle bijdrage te leveren aan de grootstedelijke logistiek.

 

Het festival was dit jaar een officieel pre-event van het Velo-city congres. Volgend jaar vindt het Cargo Bike Festival weer in april plaats. 

Deel dit artikel