Nieuws

Slimme fietsverkeerslichten in heel Flevoland

Flevoland is de eerste provincie waar overal slimme fietsverkeerslichten staan. Fietsers kunnen gebruikmaken van de app Schwung en krijgen dan eerder groen licht.

Gedeputeerde Jan de Reus van de provincie Flevoland (mobiliteit) en wethouders Jan Hoek van Almere, Ed Rentenaar van Lelystad en Anjo Simonse van gemeente Noordoostpolder fietsten op donderdag 11 april met de app door het eerste slimme verkeerslicht in Almere. Ook de Fietsersbond en de bedenkers van de app, koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis, fietsten mee.

App

Fietsers kunnen de app Schwung installeren op hun telefoon. Fietsers die hier gebruik van maken worden eerder gesignaleerd door de verkeersregelinstallatie en het verkeerslicht kan dan eerder op groen springen. Schwung leert de gebruikelijke route van de fietsers en voorspelt op die manier welke richting de fietser op wil op de kruising.“ Als provincie willen we graag kansen benutten die nieuwe informatie- en communicatietechnologieën ons bieden. Met een slimme techniek als Schwung maken we het fietsgebruik aantrekkelijker, de bereikbaarheid groter en we zetten in op duurzame mobiliteit”, aldus gedeputeerde Jan de Reus.

Offline

De app is niet te gebruiken waneer de fietser in beweging is. Inschakelen en uitschakelen van de app gaat geheel automatisch zodra de fietser start of stopt met fietsen. Achteraf wordt de fietser geïnformeerd hoe vaak hij tijdens zijn rit een kruispunt met Schwung is gepasseerd en hoe vaak hij sneller door groen heeft kunnen gaan. 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven