Nieuws

Geen WC in sprinter

  In de nieuwe sprinters komen toch geen toiletten. Minister Schultz van Haegen legt een wens van de Tweede Kamer naast zich neer, meldt de NOS.

Geen WC in sprinter

 


Alsnog ombouwen te duur

Het alsnog laten inbouwen van wc's in de 131 NS-Sprinters wordt volgens haar veel te duur. ,,Dat kost ruim 90 miljoen euro en leidt tot aanzienlijk hogere kosten voor onderhoud en exploitatie'', schrijft ze. De minister vroeg onlangs aan NS en ProRail 160 miljoen euro te besparen. ,,Daarom is het inbouwen van toiletten, zoals in eerdere brieven al betoogd, geen verstandige en verantwoorde optie.'' In een tijd dat de NS moet bezuinigen is zo'n uitgave maatschappelijk niet verantwoord, schrijft Schultz in een brief aan de Tweede Kamer.

Alternatief: betere verwijzing op station


Om het gebrek aan wc's in sommige treinen te compenseren denkt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) onder meer aan het verbeteren van de verwijzing naar toiletten op treinstations voor reizigers. Zo overweegt ze het laten maken van traditionele kaartjes over de locaties van stationstoiletten en aan het ontwikkelen van applicaties voor mobiele telefoons (apps), schrijft zij aan de Tweede Kamer.

Opdracht tot bouwen toiletten op stations


Niet alle treinhaltes beschikken over een toilet. Om hieraan tegemoet te komen geeft Schultz aan ProRail opdracht om toiletten te bouwen op veertig stations. Dit zal naar schatting drie jaar vergen, al kunnen reizigers op sommige plaatsen al eerder met hun wc-app of een kaartje een toilet vinden. Dit omdat op sommige stations dergelijke faciliteiten bestaan, die in het verleden zijn gesloten en nu weer heropend kunnen worden.

Nieuwe contracten wel treintoiletten


Woensdag vergadert de Tweede Kamer over een aantal spoordossiers, waaronder dat van de treintoiletten. Daarop vooruitlopend schrijft de bewindsvrouw dat ze de klachten van reizigers en personeel serieus neemt. Zo brengt ze in herinnering dat ze eerder al heeft besloten dat ze er in nieuwe contracten met spoorvervoerders rekening mee zal houden. Daarin zal staan dat elke intercitytrein een toilet moet hebben. Ook mag 'het kleinste kamertje' niet ontbreken in stoptreinen, waarin meer dan eenderde van de reizigers langer dan een uur rijdt.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

Deel dit artikel