Nieuws

Intelligente bandenspanningsmeter op N279 in Noord-Brabant

Op de N279 in Noord-Brabant krijgen vrachtwagenchauffeurs voortaan direct informatie over de bandenspanning van hun voertuig.

De informatie is afkomstig van sensoren in het wegdek. De zogenoemde 'slimme bandenspanningsmeter' moet pechgevallen en ongelukken veroorzaakt door vrachtwagens met te lage bandenspanning voorkomen. De slimme bandenspanningsmeter is een initiatief van SmartwayZ.NL en Heijmans. Zodra een vrachtwagen over de sensoren rijdt krijgt de chauffeur op een digitaal bord langs de weg informatie over de bandenspanning te zien. Het systeem gaat nog uitgebreid worden met directere communicatie naar de chauffeurs, bijvoorbeeld via de boordcomputer van de vrachtwagen.

Doorstroming en verkeersveiligheid

Gedeputeerde Mobiliteit Christophe van der Maat, tevens voorzitter van de Programmaraad SmartwayZ.NL noemt de samenwerking met Heijmans een mooie stap om de doorstroming en de verkeersveiligheid op de N297 tussen Veghel en Asten te verbeteren. De provincie werkt daaraan door de weg aan te passen en mobiliteitsoplossingen in te zetten zoals slimme veerkerslichten, deelvoertuigen en de bandenspanningsmeter. “Wij hebben de slimme bandenspanningsmeter gerealiseerd. Nu is het aan de transportsector en de vrachtwagenchauffeurs. Ik hoop dat er veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Geef die banden lucht als ze het nodig hebben. Zo voorkomen we ongelukken en files”, aldus Van der Maat.

Sensoren gekoppeld aan dataplatform

Bart Smolders, directeur van Heijmans Infra:“De juiste bandenspanning blijkt een belangrijke indicator voor doorstroming, veiligheid en duurzaamheid. Met de juiste bandenspanning is er minder kans op files en ongelukken en minder slijtage en brandstofkosten. Op basis van onze kennis en ervaring hebben we sensoren in het wegdek gekoppeld aan een dataplatform, waarmee een nieuwe innovatieve dienst ‘succesvol’ is geïmplementeerd. Dit is een voorbeeld van de Heijmans bijdrage aan een gezonde leefomgeving.” De bandenspanningsmeter in Zuid-Nederland hoort bij het landelijk programma ‘ Connected Transport Corridors’.

A16

Sinds augustus 2019 ligt op de rechter rijstrook van de A16 in noordelijke richting, voor de afrit 's-Gravendeel, ook een vergelijkbaar systeem. 

Deel dit artikel