Nieuws

Nederlanders niet meer onbestraft met oude diesels door België

Nederlandse automobilisten die met een oude dieselauto het autovrije centrum van Gent of de lage- emissiezone van Antwerpen binnenrijden gaan daar vanaf 1 januari automatisch voor op de bon. Om dit mogelijk te maken moesten eerst verschillende bilaterale verdragen worden gesloten.

Tot nu toe kwamen veel Franse en Nederlandse automobilisten er zonder boete onderuit omdat de boetes niet kunnen worden geïnd via de kentekenplaatgegevens. Dat meldt de Stentor. De reden dat de boetes niet door middel van de nummerplaten kunnen worden geïnd, is omdat het geen strafrechtelijk feit betreft zoals een snelheidsovertreding. In plaats daarvan worden oude dieselauto’s nu nog beboet door middel van de zogeheten gemeentelijke administratieve sanctie.

De gemeente Gent liep zo’n €675.000,- mis door buitenlandse toeristen van wie de boetes niet geregistreerd konden worden. Het is niet duidelijk hoeveel geld de stad Antwerpen is misgelopen in deze zelfde kwestie. In Antwerpen zijn tot 1 januari ter overbrugging extra agenten ingezet om directe inning van de boetes toe te passen bij overtredingen in de lage-emissiezone.

Deel dit artikel