Nieuws

Gents Circulatieplan: 60 procent meer fietsgebruik

Bij de tweede evaluatie van het Circulatieplan in Gent blijken de Gentenaars tevreden met het Circulatieplan. Gent is verkeersveiliger, de bereikbaarheid is gegarandeerd en de stad werd aangenamer. 35% van de Gentenaren kiest nu voor de fiets als hoofdvervoermiddel.

Het Circulatieplan ging in 2017 van start. 35 procent van de Gentenaars kiest nu voor de fiets als eerste hoofdvervoermiddel, 14 procent kiest voor het ov. De auto is voor 38 procent van de Gentenaren het belangrijkste vervoermiddel. Het fietsgebruik van en naar de binnenstad is met gemiddeld 60% toegenomen sinds de invoering van het Circulatieplan.


Ook werknemers van grote bedrijven in de binnenstad hebben hun verplaatsingsgedrag aangepast: de niet-Gentenaars gebruiken 4% minder de auto en 5% meer de fiets. Bij de Gentse werknemers gebruikt nog maar 1 op 5 de auto. De helft neemt de fiets en een kwart komt met tram of bus.

 

De Gentenaars zijn voornamelijk positief over de leefbaarheid in de binnenstad. Het aantal verkeersongevallen is ook gedaald, 33% minder slachtoffers ten opzichte van 2016. Dat kan niet louter toegeschreven worden aan het Circulatieplan, maar er is wel duidelijk een trend ingezet.

 

Bron: Fietsberaad

 

Komt u ook naar het Nationaal Fietscongres, donderdag 20 juni in Houten?

Deel dit artikel