Nieuws

Connected Transport Corridor Zuid-Holland officieel van start

Op 12 december is de Transport Corridor Groot-Rotterdam officieel van start gegaan. De deelnemende vervoerders zijn voorzien van diverse intelligente communicatietechonologie. Ook worden vrachtwagens als konvooi ingepland. De aanpak is er op gericht om verkeersknelpunten te ontlasten.

De deelnemende vervoerders zijn voorzien van connected technologie om communicatie met iVRI's mogelijk te maken. Daarbij is de communicatie twee-weg; er is zowel communicatie van de iVRI naar het voertuig als van het voertuig naar de iVRI. Vrachtwagens worden als konvooi ingepland, waarbij ze wel op ruime en veilige volgafstand achter elkaar rijden.
 
De corridor bestaat uit tien routes over wegen in het Westland, het Oostland en het gebied Waal-Eemhaven. In totaal staan in de corridor 35 iVRI's. Tijdens de start op 12 december zijn de eerste 3 in gebruik genomen. De iVRI's geven konvoois van deelnemende vrachtwagens prioriteit. De chauffeur kan via in-car communicatie informatie inzien over onder andere de adviessnelheid om zodoende door groen te kunnen rijden. Ook krijgt de chauffeur maatwerk-informatie over files en wegwerkzaamheden. Dit is onder andere mogelijk door nieuwe software en geïntegreerde overheidsdata in logistieke systemen.

Samenwerking

De provincie Zuid-Holland werkt voor de corridor samen met het ministerie van IenW en regionale partners, zoals de MRDH, VNO-NCW West,Greenport West-Holland en regionale wegbeheerders en ondernemers. Gedeputeerde Floor Vermeulen: “Samen met betrokken partijen zetten wij met de Connected Transport Corridor een belangrijke stap om de doorstroming op onze drukke logistieke wegen te verbeteren. Het transport wordt efficiënter en duurzamer. Doordat vrachtwagens minder remmen en optrekken, vermindert het brandstofgebruik aanzienlijk. Dat levert een forse kostenbesparing op voor de logistieke sector en de CO2-uitstoot neemt flink af.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven