Nieuws

Tesla gaat fabriek in Duitsland openen

Tesla gaat een fabriek openen ten zuidoosten van Berlijn. Dit is de eerste grote Tesla-'gigafactory' in Europa. De fabriek is goed voor 6- tot 7 duizend banen en moet in 2021 operationeel zijn.

De nieuwe fabriek moet ten zuidoosten van Berlijn verrijzen, niet ver van het nieuwe vliegveld van Berlijn dat volgend jaar operationeel moet zijn. De fabriek gaat accu's, aandrijflijnen en de nieuwe Tesla Model Y produceren. Verschillende Duitse deelstaten probeerden Tesla over te halen de fabriek in hun deelstaat te plaatsen, deelstaat Brandenburg heeft deze strijd nu gewonnen. 

2021

De fabriek moet in 2021 operationeel zijn. Topman van Tesla Elon Musk maakte dit bekend toen hij het Gouden Stuur, een Duitse prijs uit de automobielbranche, in ontvangt nam. De fabriek in Duitsland wordt de tweede grote vestiging van het Amerikaanse merk buiten het eigen contintent - Tesla heeft ook een fabriek in Shanghai. De fabriek zal naar verwachting 6 tot 7 duizend banen opleveren voor de regio.

Duitse autofabrikanten

De Duitse merken hebben nog weinig elektrisch aanbod, pas sinds enkele jaren lijken de Oosterburen de elektrificatie serieus te nemen. Zo is afgelopen maand in het Oost-Duiste Zwickau begonnen met de productie van de Volkswagen ID.3, het eerste model van VW dat alleen volledig elektrisch beschikbaar zal zijn.  De timing van Tesla is opvallend: de regering van Angela Merkel heeft planne nom een Duitse fabriek voor accu's ruimhartig te subsidiëren met een miljard euro. Tesla bouwt nu een fabriek zonder Duitse staatssteun. 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven