Nieuws

15 miljoen extra voor verbreding sluis Kornwerderzand

Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt 15 miljoen euro extra beschikbaar voor de verbreding van het sluizencomplex bij Kornwerderzand. Daarmee is de financiering van het project rond. De doorgang van de sluis zal worden verbreed om de sluis toegankelijk te maken voor grotere schepen.

Met groter scheepvaartverkeer tussen het IJsselmeer en open zee krijgen scheepswerven zoals in Makkum, Vollenhove en Kampen de kans om verder te groeien. 


Voor de financiering van de verbreding van de sluis was nog een tekort van 45 miljoen euro. Dit gat is nu gevuld met de extra bijdrage van het Rijk, de toezegging van de regio om ook 15 miljoen euro beschikbaar te stellen en door versobering van de plannen. De eerder geplande vluchtstroken op de bruggen komen te vervallen, wat 7 miljoen euro oplevert. Omdat de regiio het project uitvoert wordt 9 miljoen euro aan BTW uitgespaard. 

 

Minister Van Nieuwenhuizen: “Ik ben blij dat na jarenlang overleg dit voor noord Nederland zo belangrijke project met vereende krachten mogelijk wordt gemaakt: de sluis en de bruggen kunnen eindelijk worden verbreed. Ik kijk ernaar uit zo snel mogelijk met de regionale partners het startschot te geven.”


De totale kosten voor de vernieuwing van de Afsluitdijk zijn begroot op 215 miljoen euro.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven