Nieuws

Duurzaam Amsterdam: 'Als we zelfs al wc-papier kunnen recyclen…'

In het wegdek van de IJburglaan in Amsterdam is wc-papier verwerkt tot geluidreducerend asfalt. Een primeurtje, is de gemeente trots, dat bijdraagt aan de circulaire ambities. “Als we zelfs gebruikt wc-papier kunnen recyclen voor nieuwe toepassingen, toont dat wel aan dat we niets meer als afval hoeven te beschouwen en alles kunnen hergebruiken”, aldus wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid).

Jaarlijks wordt 180.000 ton aan wc-papier door het toilet gespoeld, dat bij de waterzuivering terecht komt en vervolgens wordt verbrand. Eén van de waardevolle grondstoffen van wc-papier, cellulose, kan echter in meerdere toepassingen worden gebruikt, zoals het maken van asfalt, de productie van isolatiemateriaal, biocomposiet en kunststof kozijnen en gevelplaten. Via een speciale techniek wordt de stof uit het rioolwater gefilterd.


In het geluidsreducerende wegdek wordt de cellulose als afdruipremmer in het asfalt ingezet. Dat voorkomt ‘afdruipen’ van bitumen op de steenslag, waardoor het asfalt kwalitatief beter wordt en langer meegaat.


Amsterdam wil de techniek in de toekomst vaker en voor meerdere toepassingen gebruiken. De gemeente streeft naar 100 procent circulair bouwen door materialen zo hoogwaardig en lokaal mogelijk te hergebruiken en door toevoegingen te ontdekken die deel uitmaken van een circulaire cyclus. Het streven is bouwen zonder uitstoot van broeikasgassen, luchtvervuiling en geluidsoverlast.Dit artikel komt uit BouwCirculair

Deel dit artikel