Nieuws

Data-verzameling Uber openbaar

Sinds deze week maakt de regio Amsterdam deel uit van de openbare website Uber Movement. Daarmee krijgen stadsbestuurders, stedenbouwkundigen, planologen en het brede publiek inzicht in de verkeersstromen in de stad. Zo kunnen effectievere beslissingen met betrekking tot investeringen in de infrastructuur worden gemaakt, stelt het vervoersbedrijf.

Uber Movement toont historische reistijden van wijk naar wijk afkomstig van data van miljarden ritten die gebruikers met Uber hebben gemaakt. ''De tool maakt gebruik van de gps-informatie van onze chauffeurs. Dat levert superinteressante data op voor planologen, stedenbouwkundigen et cetera, over verkeersveranderingen – en patronen, waarmee slimme keuzes ten aanzien van de infrastructuur kunnen worden gemaakt. Er is grote vraag naar flexibele data-sets'', licht Uber-woordvoerder Marloes van der Laan toe.

Reizigers

Ook voor reizigers is Uber Movement volgens haar een uitkomst. De tool meet de extra reistijd als gevolg van bijvoorbeeld wegonderbrekingen. ''In percentages en tijd, per dag, week, maand.'' Na verloop van tijd zal het techbedrijf steeds meer functionaliteiten, datasets en steden aan de tool toevoegen. Van der Laan: ''Denk aan een wegdek of een langere remweg, om maar wat te noemen.'' De data waarmee wordt gewerkt, worden volgens haar sinds januari 2016 verzameld.

Privacy

Uit privacy-overwegingen maakt Uber Movement alleen gebruik van geanonimiseerde data die niet kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot persoonlijk identificeerbare informatie van chauffeurs en gebruikers. Uber Movement is op dit moment beschikbaar in Sydney, Washington, Boston, Bogata, Johannesburg, Parijs en Londen. Deze week komen daar Amsterdam, Nairobi, Toronto, Cairo, Hyderabad, Bangalore, New Delhi, Mumbai, Perth, Melbourne, Brisbane en Pittsburg bij.

 

Deel dit artikel