Nieuws

Slimme rateltikkers voor slechtziende voetgangers

Het afgelopen jaar bedacht de gemeente ’s Hertogenbosch een aantal slimme toepassingen voor de rateltikkers voor blinden en slechtzienden bij verkeerslichten.

Wethouder Ufuk Kâhya: “We zijn continu bezig om de verkeersveiligheid verder te verbeteren. Daarbij gebruiken we steeds vaker slimme technieken. Met de nieuwe rateltikkers wordt het oversteken op drukke plaatsen veiliger en is er minder hinder voor omwonenden.”

Veiliger en slimmer

Hoeflake infratechniek en Vialis zorgden ervoor dat de rateltikkers nu op afstand bedienbaar zijn. De tikkers geven zelf een melding aan de gemeentelijke verkeerscentrale wanneer er een probleem is met het geluid. Zodra de veiligheid in het geding komt, schakelt de tikker zichzelf uit. Daarnaast is het mogelijk om de geluidssterkte vanuit de verkeerscentrale te regelen. Zo klinkt de tikker luider op het moment dat het nodig is, maar ook zachter wanneer dit mogelijk is.

Toekomst

Deze week plaatst de gemeente de eerste tien slimme rateltikkers op het kruispunt Aartshertogenlaan bij het ds. Pierson College. De komende tijd proberen we de nieuwe techniek hier uit, samen met een vrijwilliger van het Gehandicapten Platform ’s-Hertogenbosch.

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven