Nieuws

Met duurzame mobiliteitsoplossingen pakt KNVB de C02-uitstoot aan

Honderdduizenden voetballers, trainers, scheidsrechters en supporters gaan in Nederland wekelijks op pad met de auto, bus of trein. Veel reisverkeer dus, dat zorgt voor vervuilende CO2-uitstoot. Daar gaat de KNVB in samenwerking met ENGIE iets aan doen. Het doel is uiteindelijk om twintig procent minder CO-2-uitstoot in het Nederlandse voetbal over vier jaar.

In totaal zorgen vervoer per auto, bus en trein voor 65 kiloton CO2-uitstoot per jaar. Dat moet omlaag, zo zeggen ze bij de KNVB. "De KNVB gaat de uitdaging aan om CO2-reductie te bewerkstelligen over al deze vormen van transport en is daarom, samen met ENGIE, het slimme mobiliteitsprogramma GO gestart", zegt Eric Gudde, Directeur Betaald Voetbal van de KNVB. 

Verduurzaming van mobiliteit

Duurzame mobiliteit speelt een belangrijke rol in de energietransitie voor technisch dienstverlener en energieleverancier ENGIE. “Om de CO₂-uitstoot in 2050 met 95 procent te reduceren zullen we onze mobiliteit slimmer en verantwoorder moeten aanpakken”, zegt Jacco van der Burg, Manager Smart Mobility en E-Mobility bij ENGIE Infra & Mobility. “We willen elektrisch rijden maximaal faciliteren, omdat hier de grootste milieuwinst te behalen valt. Daarom vinden we de samenwerking met de KNVB perfect aansluiten bij onze doelstellingen. We pakken de aanvoerdersrol om twintig procent CO2-reductie te realiseren binnen het Nederlands voetbal.”

Duurzame mobiliteitsoplossingen

Binnen het GO-mobiliteitsprogramma worden de komende jaren verschillende slimme oplossingen ontwikkeld om mobiliteit zo duurzaam en slim mogelijk in te richten. Zo wordt er gekeken naar het optimaliseren van het speelschema, het integreren van nieuwe manieren van transport, het beschikbaar stellen van elektrische deelauto's voor voetballers, en een slimme carpoolapp die adviseert hoe je samen naar een training of wedstrijd kan rijden. Daarnaast wordt er onderzocht of het mogelijk is om aan het betaald voetbal en amateurverenigingen mogelijkheden te bieden om samen te investeren in laadpalen voor elektrische auto's of spelersbussen.

Deel dit artikel