Nieuws

Maximumsnelheid waarschijnlijk overdag omlaag

De maximumsnelheid op snelwegen gaat naar alle waarschijnlijkheid omlaag naar 100 kilometer per uur overdag. 's Nachts blijft de maximumsnelheid dan 130 op plaatsen waar dit nu overdag het geval is.

De coalitiepartijen presenteren de maatregelen woensdag 13 november, maar Rob Jetten en Gert-Jan segers (resp. D66 en CU) meldden dinsdagmiddag al dat de maximumsnelheid waarschijnlijk omlaag zal gaan. De nieuwe maximumsnelheid van honderd kilometer per uur zal in het grootste deel van Nederland gaan gelden, tussen de ochtend- en de avondspits. De optie is een compromis tussen géén snelheidsverlaging en een algehele snelheidsverlaging in het hele land en op elk tijdstip. In het voorstel mag er ná 19:00 en tot 06:00 nog wel 130 gereden worden op snelwegen.
 
Het RIVM meldt dat deze snelheidsverlaging genoeg stikstofruimte oplevert om bouwprojecten weer te laten starten. De maatregel is snel in te voeren, de verlaging kan tussen 1 januari en 1 april 2020 volledig ingevoerd zijn. Op langere termijn zijn er echter nog wel meer maatregelen nodig om het stikstofprobleem op te lossen. 
 
Over het effect van de maatregel zijn de meningen verdeeld. 

Deel dit artikel