Nieuws

KU Leuven en TU Eindhoven presenteren nieuwe zonnewagens

De koninklijke Universiteit Leuven en de Technische Universiteit Eindhoven presenteerden beiden hun nieuwe zonnewagens, de Bluepoint en de Stella Era.

Stella Era

De Stella Era is de nieuwste zonnewagen van de TU Eindhoven. Het dak van de wagen is volgelegd met zonnepanelen. De auto heeft een theoretische actieradius van 1800 kilometer. De auto kan ook gebruikt worden om andere auto's op te laden en is zo een 'laadpaal op wielen'. De auto kan geheel zelfstandig een zonnige parkeerplaats opzoeken. Het team van de TU Eindhoven zal in oktober 2019 haar wereldtitel verdedigen tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. “We presenteren niet alleen een nieuwe zonneauto, maar een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin auto’s geen energieconsumenten zijn, maar energiebronnen. Daarom noemen we haar: Stella Era”, aldus Carijn Mulder, team manager van Solar Team Eindhoven. Dit team presenteerde vandaag haar vierde gezinsauto, na voorgangers Stella (2013), Stella Lux (2015) en Stella Vie (2017).

 

De Stella Era van het team uit Eindhoven. Foto: Bart van Overbeeke

BluePoint

De BluePoint is de achtste zonnewagen van de KU Leuven. Ook deze wagen zal in oktober meedoen aan de  Bridgestone World Solar Challenge. “We zijn trots op het resultaat dat we bereikt hebben. Tijdens de hele race van 3000 kilometer door Australië zal het verbruik van de BluePoint volgens de berekeningen equivalent zijn aan 7 liter diesel”, aldus Emmerick Vandervelpen, aerodynamisch ingenieur in het team uit Leuven. De wagen is voorzien van een zonnepaneel dat dit jaar voor het eerst door de KU Leuven zélf is ontwikkeld. 

Wereldkampioenschap

Op 13 oktober staan de beide zonnewagens aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge. Dit is het wereldkampioenschap voor zonnewagens waarin de deelnemers meer dan drieduizend kilometer dwars door de Australische woestijn zullen rijden. Aan het kampioenschap doen 53  53 studententeams van over de hele wereld mee. 

Deel dit artikel