Nieuws

Binnen drie jaar 15.000 agenten op de fiets naar het werk

Binnen drie jaar moeten minimaal 15.000 politiemedewerkers met de fiets naar het werk gaan. Dat maken de politie en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat vandaag bekend. Dat is vijfentwintig procent van de politiemedewerkers. De politie is de twaalfde Fietsambassadeur van Van Veldhoven.

Grootste werkgever

“Mooi dat de nationale politie, de grootste werkgever van Nederland, meedoet! De fiets is ons geheime wapen. Tegen drukte, voor betere gezondheid en voor schone lucht. Ik weet zelf als geen ander hoe heerlijk het is om naar het werk te fietsen. Ik start dan fitter aan mijn dag. En dat is ook een goede zaak voor werkgevers. Goede stallingen, aantrekkelijke regelingen om een fiets aan te schaffen; goede fietsvoorzieningen betalen zichzelf terug”, aldus Van Veldhoven.

Fiets tegen ziekteverzuim

Jolanda Aalbers, hoofd bedrijfsvoering van de eenheid Oost-Nederland: “Bij de politie is duurzaamheid erg belangrijk. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor medewerkers. Afgelopen week was nog in het nieuws dat de nationale politie samen met de brandweer het hoogste ziekteverzuim van Nederland heeft. Daar willen we echt wat aan doen, en de fiets gaat ons daarbij helpen.” De politie begint met het streven bij de Eenheid Oost-Nederland, de grootste eenheid van de politie. Hier fietst op dit moment 21 procent van de medewerkers. Er moeten laadpunten voor e-bikes gerealiseerd worden en meer ruimte voor fietsenstallingen. 

Fietsambassadeurs

De 12 fietsambassadeurs vertegenwoordigen diverse sectoren. Het gaat naast de politie om het UMCG, ASR, Amega groep, Efteling, Enexis, Fujifilm, MN, Radboud Universiteit, Schiphol Group, TataSteel en Zalsman. Voorbeelden van de gerichte maatregelen die de ambassadeurs onder andere nemen zijn kilometervergoedingen, benutten van fiscale voordelen bij de aanschaf van een fiets, laadmogelijkheden voor e-bikes, leenfietsen, fietsenstallingen, douches en fietsenmakers op kantoor.

Deel dit artikel