Nieuws

Bekijk hoe dit slimme kruispunt in Friesland werkt

In de N359 Bolsward – Leeuwarden, op de kruising bij Huins en Lions in Friesland, neemt de provincie Friesland op 15 februari digitale verkeersborden in gebruik. Die borden passen zich automatisch aan aan de verkeerssituatie. Daarmee hoeven automobilisten niet meer onnodig af te remmen.

Op het kruispunt moesten weggebruikers altijd afremmen, van 100 km/uur naar 70 km/uur. Ook wanneer er geen verkeer van de zijwegen kwam. Weggebruiker Sijbren van der Velde stoorde zich daaraan en klopte bij de provincie aan met een plan, om de situatie te wijzigen.

Verkeersveiligheid

De provincie Friesland werkt al langere tijd aan het verkeersveiliger maken van de N359 en daar past het idee van Van der Velde goed in, laat gedeputeerde Sietske Poepjes weten. “De nieuwe borden geven aan wanneer er verkeer rijdt op het kruispunt. Dat betekent naar 70 km/uur. We verwachten dan ook dat mensen daardoor hun snelheid direct zullen aanpassen.”

 

In dit animatiefilmpje legt de provincie uit hoe het slimme kruispunt werkt.

 

 

De oude, statische borden werden begin februari allemaal al vervangen door de nieuwe borden. Vialis, dat het systeem beheert, had alleen nog tijd nodig om alle verkeersborden goed op elkaar af te stemmen. Daarom orden de borden op 15 februari operabel.

Deel dit artikel