Nieuws

Ook geplande aansluiting A9 Heiloo sneuvelt onder PAS-uitspraak

Ook de geplande nieuwe aansluiting van de A9 aan de zuidkant van Heiloo is door de Raad van State van tafel afgekeurd, omdat in het bestemmingsplan gebruikt is gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

PAS

Het Programma Aanpak Stikstof is onlangs door een uitspraak van de Raad van State onrechtmatig verklaard, omdat het programma niet voldoet aan Europese regelgeving. Het PAS komt er in het kort op neer dat, bij het verlenen van vergunningen voor bouw- en infraprojecten, toekomstige maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken of de schade voor de natuur te minimaliseren, bij het te nemen besluit betrokken mochten worden. Zo konden projecten die niet aan Europese normen voor stikstofuitstoot voldoen, toch een vergunning krijgen, door maatregelen in de toekomst bij het proces te betrekken. 

Geplande projecten

Ook geplande strandbebouwing bij Petten, een sportpark in Zaandijk en een bedrijventerrein in Aalten kunnen niet doorgaan, net als  een sportcomplex in Egmond aan den Hoef en de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Bij de besluiten voor de bewuste projecten is gebruikgemaakt van het PAS. Omdat het PAS door de Raad van State onrechtmatig is verklaard omdat het niet voldoet aan Europese regels, kan het ook niet langer gebruikt worden als basis onder besluiten en vergunningen.

Bestemmingsplannen

Het gaat om bestemmingsplannen en in één geval om een natuurvergunning. Bezwaarmakers hekelden de gevolgen van stikstofneerslag in voor natuurgebieden in de omgeving van de projecten.

A9

De aansluiting van de snelweg A9 ten zuiden van Heiloo was door de gemeente Castricum en de gemeente Heiloo vastgelegd in een bestemmingsplan. Dit moest een aansluiting op de snelweg mogelijk maken, om zo de bereikbaarheid van en doorstroming naar de omliggende dorpen te verbeteren.

Deel dit artikel