Nieuws

Oplossing voor bruggenrenovatie: de 'Doorschuifbrug'

Tijdens de Nationale Staalbouwdag op dinsdag 10 oktober in Amsterdam, is de Doorschuifbrug gelanceerd. Het is een gezamenlijk concept van adviesbureau Expericon, Iv-Groep, Hollandia Infra en Mammoet voor de systematische en milieuvriendelijke renovatie van stalen bruggen.

Antwoord op opgave bruggenrenovatie

De Doorschuifbrug dient als antwoord op de grootschalige opgave, nu en in de komende jaren, voor de renovatie van vele naoorlogse stalen verkeersbruggen in Nederland De grondgedachte van het concept is dat bestaande stalen brugconstructies zich bij uitstek lenen voor hergebruik. Een stalen brugconstructie is doelmatig te demonteren, reviseren en upgraden en is – mede dankzij het geringe eigen gewicht – met weinig hinder voor verkeer en omgeving eenvoudig te transporteren om opnieuw te worden ingezet op een andere locatie.

Milieuvriendelijk doorschuifsysteem

Het concept voorziet in de vlotte vervanging van een te renoveren stalen brug door een stalen brug die reeds is gerenoveerd. Op zijn beurt wordt de verwijderde stalen brug gerenoveerd, wederom snel en onder optimale omstandigheden. Na beperkte constructieve modificatie en desgewenste toevoeging van slimme monitorsystemen gaat de brug op transport naar zijn nieuwe locatie, om daar een toekomstbestendig tweede leven te beginnen.

Deel dit artikel