Nieuws

Extra bevoegdheden weginspecteurs

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat mogen nu ook bekeuringen uitschrijven voor rijden over de vluchtstrook en het negeren van hoogtebeperkingen bij tunnels.

De weginspecteurs met de status van BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) mochten al bekeuren voor het negeren van een rood kruis boven de rijstrook en voor het parkeren op de vluchtstrook. Nu zijn deze bevoegdheden uitgebreid, zodat de BOA's ook kunnen bekeuren voor het ríjden over de vluchtstrook en voor het negeren van de inrijhoogte van tunnels. 

 

Momenteel hebben vijftig weginspecteurs de status van BOA. In de loop van dit jaar en volgend jaar komen daar in totaal nog eens vijftig bij. 

 

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat):  "De weginspecteurs zijn onze ogen en oren op de weg. Ze zien helaas hoe sommige weggebruikers zich misdragen. Bijvoorbeeld door de file te omzeilen via de vluchtstrook. Dat is niet alleen ontzettend asociaal, het is ook levensgevaarlijk voor andere weggebruikers en hulpdiensten. Hetzelfde geldt voor de vrachtwagens die de hoogtebeperkingen negeren en zo onnodig files veroorzaken. Mooi dat deze weginspecteurs nu ook in dit soort gevallen direct kunnen optreden."


De bekeuring voor rijden over de vluchtstrook is 380 euro voor een eerste overtreding, bij recidive kan de bekeuring hoger uitvallen. Vrachtwagenchauffeurs die door een tunnel willen rijden terwijl hun vrachtwagen daar te hoog voor is, riskeren een boete van 470 tot 1000 euro. De hoogte van de bekeuring hangt af van de hoogte van de vrachtwagen. 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven