Nieuws

LED-bermverlichting op zonne-energie

De provincie Zuid-Holland start op 20 april op de N217 en de N214 bij Papendrecht een proef met duurzame bermverlichting die voorzien is van LED-lampen en zonnecollectoren. Elke lamp wekt overdag zijn eigen stroom op, ongeacht het weer en kan vervolgens 17 uur lang schijnen. De verlichting heeft een bereik van 800 meter.

LED-bermverlichting op zonne-energie

Doel proef


Met de proef wil de provincie de verkeersveiligheid op provinciale wegen verbeteren, licht- en horizonvervuiling verminderen en energiekosten voor wegverlichting besparen. De rode en witte LED-verlichting, die is geïntegreerd in een bermpaal of de geleiderail, zorgt ervoor dat automobilisten een (gevaarlijke) bocht in de weg ruim op tijd zien aankomen. Door vervanging van de lantaarnpalen door LED-verlichting wordt per kilometer weg jaarlijks € 3.500 euro bespaard.

Win-win


“Veiliger, goedkoper en milieuvriendelijker. Dat is win-win-win”, aldus gedeputeerde Ingrid de Bondt. “De proef loopt tot april 2013. We gaan het nauwlettend volgen en als de resultaten goed zijn willen we meer provinciale wegen uitrusten met duurzame LED-bermverlichting.”

Snelheidsmetingen


Gedurende de proef houdt de provincie snelheidsmetingen op het betreffende wegvak om verbetering van de verkeersveiligheid te monitoren. Ook wordt onderzocht of de LED-bermverlichting goed functioneert in de praktijk en bijvoorbeeld bij het maaien van de berm niet beschadigd raakt.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven