Nieuws

Speciaal verkeerslicht voor snelheidsduivels

De oplossing voor hardrijders lijkt nu gevonden. In Vlaanderen wordt momenteel een verkeerslicht getest dat alleen op rood springt voor snelheidsduivels.

Met deze maatregels komen de roekeloze rijders niet eerder, maar juist later op plaats van bestemming, schrijft AD. Het gaat om een mobiel verkeerslicht, dat getest wordt in een dorpje vlak bij Nederland. Wie daar te hard rijdt, krijgt eerst een waarschuwing door middel van een bord met een smiley. Vervolgens springt het verkeerslicht verderop op rood. De tijd die gewonnen wordt door het harde rijden, wordt vervolgens dus 'verpest' door het rode licht.

Boete bij negeren signaal

Achter het op rood gesprongen verkeerslicht staat een flitser. Dit om te voorkomen dat verkeershufters de waarschuwing negeren. Die personen krijgen dan namelijk een extra boete thuisgestuurd. Het sympathieke van deze snelheidsmaatregel is dat automobilisten die wel respect hebben voor de maximum snelheid, groen licht krijgen en dus door mogen rijden. Klein nadeel: iemand die vlak achter een hardrijder rijdt, moet noodgedwongen ook stoppen.

Psychologie

Vlaamse verkeersdeskundigen denken dat deze snelheidsmaatregel vooral een psychologisch effect heeft. Degene die een snelheidsovertreding begaat, staat bovendien ook nog voor schut, omdat het in het openbaar gebeurt. En met een beetje pech staat daar vervolgens ook nog iemand achter, die al toeterend laat merken geen geduld te hebben.

Niet nieuw 

Ook in Nederland wordt positief op deze maatregel gereageerd. Zo denkt Veilig Verkeer Nederland (VVN) dat deze uitvinding een mooie toevoeging zou zijn op de Nederlandse snelheidsmaatregelen. Het is overigens niet de eerste keer dat deze uitvinding wordt uitgevoerd. Ook in Portugal wordt een dergelijk systeem. Het nadeel aan dit systeem daar is dat het nogal traag werkt, waardoor snelheidsduivels er juist makkelijker onderuit kunnen komen. Dit artikel komt uit ReScape

Deel dit artikel