Nieuws

Zo krijg je Brabanders vaker op de fiets

Het fietsstimuleringsprogramma ‘B-Riders’ van de provincie Noord-Brabant en het Rijk heeft in de afgelopen drie jaar zo’n 4000 mensen gestimuleerd om met de fiets naar het werk te gaan en de auto te laten staan. Dat leidt tot minder files en een blijvende gedragsverandering, blijkt uit onderzoek onder 5000 deelnemers.

Bekijk het filmpje van provincie Noord-Brabant door op de afbeelding te klikken.


Deelnemers aan het project krijgen een financiële vergoeding per gefietste kilometer. Bij de B-Riders die een financiële beloning kregen, nam het aantal autoritten af van 71% naar 13%. Deelnemers die alleen punten kregen voor fietsritten gingen ook meer fietsen: van 74% naar 89%.

Zo werkt het

Het programma startte in 2014 en sindsdien hebben zo’n 7.500 Brabantse werknemers de auto ingeruild voor de fiets. Via een app op de smartphone worden de afgelegde kilometers bijgehouden en krijgen zij geld óf punten toegekend. In de loop der tijd is de geldbeloning verminderd, terwijl de nadruk meer is komen te liggen op punten en het verhogen van de motivatie. Daaruit blijkt dat er sprake is van een blijvende gedragsverandering.

 

In 2017 wil provincie Noord-Brabant de samenwerking zoeken met steeds meer werkgevers en gemeenten, om de bijdrage aan het ‘B-Riders’-programma uiterlijk eind 2018 volledig overgedragen te hebben aan anderen .

Stimuleren

Gedeputeerde Christophe van der Maat: “B-Riders laat zien dat je mensen blijvend kunt stimuleren om de fiets te pakken in plaats van de auto. De financiële prikkel is daarbij belangrijk om over te stappen, maar als deze prikkel afloopt blijven mensen fietsen op hun woon-werk-route. Da’s niet alleen goed om files te verminderen. Fietsen is natuurlijk ook een gezond en goedkoop alternatief voor de auto.”

Deel dit artikel