Nieuws

Politie start pilot met zero-emissie-voertuigen

De politie start een proef met elektrische motoren, elektrische auto's en speed-pedelecs. Op deze manier wil de politie praktijkervaring opdoen met de inzet van uitstootvrije voertuigen voor de politiepraktijk.

De voertuigen worden afgewisseld tussen de basisteams in drie politieregio's: Midden-Nederland, Oost-Nederland en Amsterdam. De politie wil zo ervaring opdoen en zich voorbereiden op toekomstige aanbesteding omtrent het wagenpark. 

Extra voertuigen

De voertuigen waar het nu om gaat, zijn extra voertuigen naast het bestaande wagenpark. De voertuigen voldoen aan alle eisen die de politie aan de patrouillewagens stelt. Elk team krijgt telkens vier maanden om de voertuigen uit te testen. Pim Miltenburg, hoofd operations Oost-Nederland en voorzitter van de stuurgroep zero emissie: "Ze moeten zeker ook kijken naar wat niet prettig werkt. Het doel is om te zien wat het voor de operatie betekent om emissieloze voertuigen te gebruiken."

Praktijk

De totale proef duurt een jaar. Op die manier doet de politie ervaring op met de elektrische voertuigen in verschillende (weers-)omstandigheden. Zo kan temperatuur invloed hebben op actieradius en op laadtijd. De test is praktisch va naard. Miltenburg: "het regelen van de infrastructuur die nodig is om te testen was nog het meeste werk in de voorbereiding. Want elk voertuig moet worden opgeladen en daar zijn laadpalen voor nodig op de parkeerplaats. Dan moet je dus ook rekening houden met de stroomcapaciteit van het bureau. Mocht nou blijken dat het opladen erg lang duurt, dan hebben we uiteindelijk een groter wagenpark nodig om inzetbaar te blijven."

 

 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven