Nieuws

Schultz geeft ov grote steden 23 miljoen

Schultz geeft ov grote steden 23 miljoen Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) blijft bij het standpunt dat het openbaar vervoer in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam aanbesteed moet worden. Wel heeft zij heeft besloten de drie steden tegemoet te komen door ze vanaf 2015 23 miljoen euro te geven. 

Schultz geeft ov grote steden 23 miljoen

 

Acties


Met dat bedrag kunnen de drie steden extra investeringen doen in het openbaar vervoer, schrijft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Haar schrijven komt aan de vooravond van acties tegen haar plannen.


Efficiency


Los van het aanbesteden, dat 120 miljoen moet opleveren, wil Schultz de steden korten met 45 miljoen euro. In totaal zouden ze dan 165 miljoen efficiencywinst moeten behalen. Na overleg met de steden is Schultz nu van mening dat de steden al veel efficiency hebben geboekt en daarom geeft ze ze weer 23 miljoen.

Aanbesteden


In het regeerakkoord is opgenomen dat de drie grote steden (G3) het stads- en streekvervoer moeten gaan aanbesteden. In de rest van Nederland is dit al gebeurd. De afgelopen maanden is de minister in overleg gegaan met de wethouders van de G3 om hun mening te peilen. Na die gesprekken heeft de VVD-bewindsvrouw besloten de steden tegemoet te komen, zodat de taakstelling wordt gerealiseerd, maar er ook geïnvesteerd kan worden.

Investeren


,,Ik sta voor een goed en efficiënt openbaar vervoer in dienst van de reiziger'', aldus Schultz maandag. ,,De stakingen die deze week plaatsvinden doen de reiziger, om wie het allemaal draait, tekort. Er zijn veel kansen om het met minder geld beter te doen. Ik hecht eraan dat de steden kunnen blijven investeren in goed en efficiënt openbaar vervoer. Ik kom tot de conclusie dat dit mogelijk is als ik de steden met 23 miljoen euro ontlast.''

Geen toeval


Het is geen toeval dat de minister maandag komt met een beperking van de ov-bezuinigingen in de drie grote steden. Dat zei een woordvoerder van vakbond FNV in reactie op de toezegging van de minister. Volgens hem is ,,de handreiking absoluut niet toereikend voor de problemen die ze gaat veroorzaken\". Dinsdag begint in Amsterdam een 24 uursstaking van het openbaar vervoer . Daarna volgen Den Haag en Rotterdam.


Niet in verhouding


Volgens de bond staat de vermindering van de bezuiniging door minister Melanie Schultz van Haegen niet in verhouding tot het totale bedrag van de kortingen op het ov in de drie grootste steden van het land.

Bron: Binnenlands Bestuur

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven