Nieuws

'Amsterdam kiest voor tram naar Amstelveen'

De gemeente Amsterdam kiest voor een tramverbinding naar Amstelveen, en niet voor de eerder beloofde verlenging van de Noord-Zuidlijn. Dat denkt raadslid Treumann van Red Amsterdam.

'Amsterdam kiest voor tram naar Amstelveen'Kosten en baten


Raadslid Treumann van Red Amsterdam is ervan overtuigd dat de gemeente geen andere keus heeft. Gezien de kosten en baten, kunnen ze niet anders', meent hij. Uit een onlangs verschenen rapport blijkt dat de metro ongeveer 750 miljoen euro kost. De voordelen zijn berekend op circa 500 miljoen. De zogeheten regiotram levert bijna hetzelfde op, voor slechts ongeveer 175 miljoen aan investering.

Alternatieven


Wethouder Eric Wiebes (Verkeer en Vervoer) liet enkele alternatieven berekenen voor verlenging van de Noord-Zuidlijn vanaf station Amsterdam Zuid. Naast de regiotram komen ook een sneltram en een regiotram met een deels andere route positiever uit de bus. 'Het is de eerste keer dat de verschillende opties goed vergelijkbaar zijn, met een goede schatting van de vervoerswaarde en de kosten', zei Treumann. 'Kiezen voor de metro is het weggooien van honderden miljoenen euro's aan iets dat geen extra waarde heeft.'

 
Complimentjes


Treumann complimenteert Wiebes met het becijferen van alternatieven.' Jarenlang moest en zou die metrolijn er komen. Wiebes stapt uit die tunnelvisie. Hopelijk blijft een tweede ondergrondse financiƫle ramp Amsterdam bespaard.' Amstelveen heeft nu twee veelgebruikte tramlijnen naar Amsterdam, die opgeknapt moeten worden. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat kort voor of na het zomerreces een besluit over het traject wordt genomen. (ANP)

Bron: het Parool

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel