Nieuws

Politie zet intelligente camera's in

De politie zet sinds kort zogenoemde 'intelligente camera's' in om afleiding in het verkeer makkelijker te herkennen. Automobilisten die bellen of appen achter het stuur kunnen hiermee bekeurd worden op kenteken.

Vanaf 1 oktober zet de politie slimme camera's in om te handhaven tegen afleiding in het verkeer door smartphonegebruik. De camera maakt een foto van de overtreder en van het kenteken van het voertuig. Daarna beoordeelt een politieagent de beelden om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding. Mocht dat het geval zijn, dan krijgt de kentekenhouder een bekeuring op de mat. De camera's worden als eerste ingezet door de Landelijke Eenheid en de Eenheid Midden-Nederland.
 

Afleiding in het verkeer

"De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk. Afleiding kan namelijk levensgevaarlijke gevolgen hebben. Er vallen nog teveel doden en gewonden in het verkeer in het algemeen en door afleiding in het bijzonder", aldusprojectleider Infra Egbert-Jan van Hasselt. "De aanpak van afleiding is daarom een topprioriteit. Om handhaving op grote schaal te kunnen realiseren, zoeken we steeds naar innovatieve manieren om dat te kunnen doen. De slimme camera´s zijn daar een voorbeeld van. Daarnaast is er ´gewone´ handhaving en gebruiken we onder meer bussen en spotters op viaducten om afleiding tegen te gaan."

Deel dit artikel